Τι σημαίνει «Σωστή Ανατροφή»

Τι σημαίνει «Σωστή Ανατροφή»

Άρθρο του Μπούγου Ιωάννη
Ψυχολόγου

Διεύθυνση γραφείου : Έβρου 12, πλατεία Μαβίλη
Ταχ. Κώδ . : 16 122
Τηλέφωνα : Γραφ.213 0226994, κιν. 6970 483588
E-mail. : jsbougos@hotmail.com

Πράγματι ένας ζωντανός οργανισμός αναπτύσσεται και επιβιώνει αρκεί να του καλύπτονται οι βασικές του ανάγκες (σίτισης, στέγασης, κλπ) Στην περίπτωση των παιδιών ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν μόνα τους, οι ανάγκες τους είναι πιο σύνθετες και σαφέστατα χρειάζονται πολλά περισσότερα.

Τι είναι όμως τελικά αυτό που θα μας κάνει «πετυχημένους»  στο δύσκολο και συχνά σύνθετο έργο της ανατροφής τους. Πως θα μπορούσαμε να χτίσουμε μια θετική σχέση με τα παιδιά μας ;

Πως θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε ώριμους και υπεύθυνους ενήλικες που μπορούν   μελλοντικά να αντεπεξέλθουν στον τόσο απαιτητικό σύγχρονο κόσμο; Δεν υπάρχουν «οδηγίες χρήσης» και είναι βέβαιο ότι κάθε γονιός έχει κληρονομήσει ένα σύστημα αξιών και αρχών – προφανώς παρόμοιο με αυτό που ο ίδιος έζησε – το οποίο αποτελεί το δικό του οδηγό στο μεγάλωμα των παιδιών. Ωστόσο, εμπειρικά κάποιες αρχές δείχνουν να έχουν γενική ισχύ και είναι σημαντικές και ουσιώδεις για μια υγιή ψυχοσυναισθηματική  ανάπτυξη των παιδιών.
•    Αγάπη – δεν θα μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε διαφορετικά μιας και το συναίσθημα αυτό συνιστά την πρώτη ύλη για την θετική  και δημιουργική σχέση με τα παιδιά μας .Η αγάπη πρέπει να εκφράζεται με κάθε ευκαιρία και χωρίς εκπτώσεις .Είναι ουσιαστικό να μπαίνει σε λέξεις και να μετουσιώνεται σε ανάλογες πράξεις χωρίς ευφησυχασμό και να μην θεωρείται (όπως συχνά συμβαίνει) κάτι δεδομένο. Πολλοί γονείς δυστυχώς παρερμηνεύουν την παραπάνω ανάγκη και περιορίζονται στην παροχή υλικών και άλλων αντικειμένων νομίζοντας ότι έτσι διεκπεραιώνουν  επιτυχώς τον ρόλο τους .Αυτός είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την αγάπη μας αλλά σίγουρα όχι ο μόνος και ούτε ο πιο ενδεδειγμένος.
•    Ασφάλεια και προστασία – τα παιδιά μεγαλώνουν  σ’ ένα ρευστό περιβάλλον βιώνοντας  προκλήσεις και δοκιμασίες μέσα  και έξω απ’ τον εαυτό τους. Πρέπει να αισθάνονται το σπιτικό τους και τους ανθρώπους του  σαν ένα απόλυτα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον.
•    Συνέπεια – με τον όρο αυτό θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πόσο σημαντικό είναι για τη συγκρότηση των παιδιών μας η παρουσία ενός αταλάντευτου πλαισίου που έχει να κάνει με την διαθεσιμότητα μας και τις απόψεις μας. Η ειλικρίνεια είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσα στην οικογένεια. Επιπλέον για τα παιδιά πρέπει να είμαστε πάντα «εκεί», να δίνουμε απλόχερα απ’ το  χρόνο μας  και τα λόγια μας να συμφωνούν με τις πράξεις μας. Τα παιδιά μας μοιραία θα μας μιμηθούν και οφείλουμε να αποτελέσουμε υγιή πρότυπα γι αυτά.
•    Αποδοχή και όρια – Αν καταφέρουμε να κρατάμε ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο θεμελιώνουμε μια πολύ λειτουργική σχέση με τα παιδιά μας .Οφείλουμε να ακούμε πάντα με προσοχή τι μας λένε ενώ συζητώντας εκθέτουμε,  χωρίς να επιβάλλουμε, τις δικές μας απόψεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε φάσεις που τα παιδιά προσπαθούν να αυτονομηθούν και αναζητούν την ταυτότητα τους (π.χ εφηβεία). Αν χρειαστεί κάποτε να επιβληθούμε τότε θα πρέπει ικανοποιητικά να εξηγούμε το γιατί.
•    Αυτονομία και σεβασμός – είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας να μπορέσουμε να τους εμφυσήσουμε την σπουδαιότητα του να καταφέρουν   να υπάρξουν   κάποτε ανεξάρτητα και αυτόνομα. Έχει σημασία να υπάρχει μέσα στην οικογένεια η έννοια του «προσωπικού χώρου».  Είναι μια υπέρβαση και για μας τους ίδιους τους γονείς συχνά να αποδεχτούμε και να σεβαστούμε το γεγονός του ότι τα παιδιά  μας είναι και πρέπει να είναι μοναδικές και ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.