Πολύ στενά με την παχυσαρκία και με μια σειρά συναισθηματικών προβλημάτων και διαταραχών της υγείας είναι η μη ισορροπία του σακχάρου. Αυτό σήμερα είναι πρόβλημα για πολλά παιδιά, κυριώς γιατί η διατροφή τους είναι πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Βασικός στόχος για τα υπέρβαρα παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών είναι να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό ή να το μειώσουν, εάν το επιπλέον βάρος τους τα κατατάσσει στην παχυσαρκία
Ο ρόλος των γονέων στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών είναι καθοριστικός. Όσο νωρίτερα μάθουν τα παιδιά να τρώνε και να απολαμβάνουν μια ποικιλία φαγητών, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μάθουν να επιλέγουν μια πιο θρεπτική διατροφή για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής (Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder, ADHD) συνιστά ένα σύνολο νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και συχνά επιμένει και στην ενήλικη ζωή.
Ας πούμε ότι ένα παιδί είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο και παραπέμπεται σε έναν ειδικό για να διαχειριστεί το πρόβλημά του. Συνοδευόμενο συνήθως από τη μητέρα ή τον πατέρα του, τις περισσότερες φορές στην αρχή ξεκινά με ενθουσιασμό. Γρήγορα όμως η πορεία του δεν είναι η αναμενόμενη και τελικά εγκαταλείπει την προσπάθεια.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι όχι απλά να επιτρέψουμε στο παιδί να παίζει, αλλά να αφήσουμε τη μαγεία του παιχνιδιού να μας συνεπάρει.
Τα φρούτα είναι οι τροφές που τις αποφεύγουν περισσότερο από όλες τα παιδιά. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να τα φάει (2-4 μερίδες ωμών-αποξηραμένων-κονσερβοποιημένων φρούτων συστήνονται καθημερινά για τα παιδιά) και να τα αγαπήσει με τον καιρό.
Με κάθε αγορά μπαίνετε στη λίστα (χωρίς κλήρωση) για τη δωρεάν συμμετοχή στο βιωματικό εργαστήριο που θα διοργανωθεί στο Διατροφότοπο σε συνεργασία με την Play Learning!
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε ένα μικρό παιδί να φάει όσπρια. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη, ενώ είναι πλούσια σε μη λιπαρές πρωτεΐνες.
Οι ακόλουθες ιδέες της άρνησης λήψης τροφής μπορεί να βοηθήσουν να διακόψετε αυτόν το φαύλο κύκλο και να κάνετε τις ώρες των γευμάτων πιο ήρεμες και χαρούμενες.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών για να καταλάβουν τις πληροφορίες που υπάρχουν γύρω μας, καθώς επίσης και την ανεύρεση πληροφοριών που μπορεί ένα παιδί να βρίσκει ενδιαφέρουσες.
Το στρες αποτελεί μία κατάσταση δυσαρμονίας, κατά την οποία η ομοιόσταση, η ισορροπία δηλαδή του οργανισμού θεωρείται ότι απειλείται.
Κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία τα παιδιά προσπαθούν να διαμορφώσουν την ταυτότητας τους και να συμφιλιωθούν με την εικόνα του σώματος τους. Σε αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η έννοια της αυτοεκτίμησης, την οποία απαιτείται να ενισχύει κάθε παρέμβαση που σκοπεύει στη μείωση του βάρους.
Εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να επωμιστείτε την ευθύνη της υποστήριξης του υπέρβαρου παιδιού σας όσο θα περνάει από κάποιες δύσκολες φάσεις.
Ο κύριος στόχος μας είναι το παιδί να σταματήσει να παίρνει βάρος και να παραμένει σταθερό στα κιλά του καθώς μεγαλώνει.
Τα παιδιά συχνά τρώνε φαγητό για να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που νιώθουν μέσα τους, όπως και οι ενήλικες άλλωστε.
Ο όρος «Σχολική άρνηση» του παιδιού αναφέρεται στην ακούσια μη παρακολούθηση του σχολείου, που συνοδεύεται με άγχος και συχνά με καταθλιπτική διάθεση.
Τα γλυκά προσφέρονται συχνά στα παιδιά ως επιβράβευση για μια καλή συμπεριφορά τους. Είναι μια τακτική εύκολη, γρήγορη και οικονομική.
Τι είναι τελικά αυτό που θα μας κάνει «πετυχημένους» στο δύσκολο και συχνά σύνθετο έργο της ανατροφής τους. Πως θα μπορούσαμε να χτίσουμε μια θετική σχέση με τα παιδιά μας ;
Οι διαταραχές διατροφές ενός παιδιού μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι από τις πιο πολύπλοκες διαταραχές τόσο ως προς την αιτιολογία, όσο και ως προς την αντιμετώπιση.
Έχουμε πλέον την τιμή να πολιτογραφούμε ως χώρα τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Φταίει το έτοιμο φαγητό; Φταίνε οι γιαγιάδες που ταΐζουν υπερβολικά τα παιδιά για να…μεγαλώσουν; Φταίει η τηλεόραση και οι διαφημίσεις; Μήπως όλα μαζί;
Ποια μαμά ή ποιος μπαμπάς δεν έρχεται αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις και τα πείσματα του παιδιού του, όταν βρίσκεται σε κάποιο χώρο έξω από το σπίτι;