Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο και κάλιο ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Το ρόδι αποτελεί επίσης πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να διευκολύνει την καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται καθημερινά. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποικιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.
Οφέλη
Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης. Το ρόδι και ο χυμός του έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες. Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες. Πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του. Το ρόδι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα (καταπολέμιση της ακμής και της ξηροδερμίας), χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.
Πώς να διαλέξετε τα ρόδια
Υπάρχουν τρεις ποικιλίες ροδιών: τα γλυκά, τα ημίγλυκα και τα ξινά ρόδια. Ανεξάρτητα ωστόσο, από τη γεύση που σας αρέσει, προτιμήστε τα βαριά ρόδια με γυαλιστερή και σφιχτή επιδερμίδα. Βέβαια, ακόμη κι όταν η φλούδα τους συρρικνωθεί, το εσωτερικό τους μπορεί να φαγωθεί.
Πώς να απολαύστε τα ρόδια
Μπορείτε να τα φάτε φρέσκα, να καταναλώσετε τους σπόρους τους σε σαλάτες φρούτων και λαχανικών ή να τα συνδυάσετε με δημητριακά πρωινού ή με γιαούρτι σαν σνακ. Επίσης, μπορείτε να πίνετε χυμό ροδιού, ο οποίος είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά είτε μπορείτε να περιχύσετε με αυτόν τις σαλάτες σας ή και τα smoothies.
Σήμερα στο εμπόριο πωλούνται εκτός από νωποί καρποί, σπόροι και χυμοί από ρόδι, διάφορα άλλα προϊόντα ροδιού όπως σιρόπι, ξύδι, μαρμελάδα, λάδι από τα σπέρματα, κρασί, αποξηραμένοι σπόροι, συμπληρώματα διατροφής, όπως επίσης και διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Επιπλέον, το ρόδι βρίσκεται μαζί με άλλα προϊόντα σε μπάρες δημητριακών, μαύρο τσάι και μπισκότα.
Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.