Το παγωτό και η διατροφική του αξία

Το παγωτό και η διατροφική του αξία

Το παγωτό παρασκευάζεται κυρίως από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, γλυκαντικές ύλες, αυγά, φυτικά λιπαρά, κακάο, αρωματικές, χρωστικές, γαλακτοματοποιητικές και σταθεροποιητικές ουσίες.

Ανάλογα με τον τύπο του παγωτού μπορεί να έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων ή/και σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, φρούτων ή καραμέλας.

Λόγω του γεγονότος ότι τα βασικά συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, η κρέμα γάλακτος και το αυγό, μπορούμε να ανιχνεύσουμε σε αυτό αρκετά θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, στο παγωτό βρίσκουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας η δομή της οποίας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την επισκευή των ιστών και των κυττάρων και για την δημιουργία εκατοντάδων ενζύμων και ορμονών ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματος μας. Στο παγωτό συναντάμε επίσης αρκετές λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως είναι οι Α, D, E και K αλλά και υδατοδιαλυτές βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (Β6 και Β12). Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που συναντάμε στο παγωτό, το πιο σημαντικό μέταλλο και με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα είναι το ασβέστιο, ενώ υπάρχουν επίσης σε μικρές ποσότητες φώσφορος, σίδηρος, ψευδάργυρος, κάλιο και μαγνήσιο.

Στο σημείο αυτό, όμως, αξίζει να αναρωτηθούμε τι γίνεται με τα λιπαρά, τη ζάχαρη και τις θερμίδες του παγωτού; Είναι κατάλληλο γλύκισμα για διαβητικούς;

Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται από το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τα φυτικά λιπαρά που προστίθενται σε αυτό και είναι κυρίως κορεσμένα. Τα κορεσμένα λιπαρά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμιδικών μας αναγκών μιας και η αυξημένη κατανάλωση τους έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας πρόκλησης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οι διαβητικοί, λόγω του γεγονότος ότι είναι ευαίσθητοι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωση αυτού του τύπου των λιπαρών.

Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται από τα σάκχαρα του γάλακτος και από την προστιθέμενη σε αυτό ζάχαρη. Η ζάχαρη, ως γνωστόν, προκαλεί απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και γενικά ενδείκνυται να αποφεύγεται από τους διαβητικούς.

Παρ’ολα αυτά, πρέπει να τονίσουμε ότι το παγωτό ανήκει στα τρόφιμα μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο γλυκαιμικός δείκτης μετά την κατανάλωσή του, είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν, μετά την κατανάλωση άσπρου ψωμιού, ρυζιού ή άσπρων ζυμαρικών.

Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 80 έως 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ανάλογα πάντα με το είδος του (παρφέ, σοκολάτα, βανίλια, παγωτό με γεύση φρούτου, παγωτό καραμέλα, παγωτό με ξηρούς καρπούς, διαιτητικό παγωτό).

Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι το παγωτό δεν είναι και η καλύτερη επιλογή τροφίμου από τους διαβητικούς λόγω της ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει. Παρ’όλα αυτά, ένα άτομο με διαβήτη που ακολουθεί μια προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να απολαύσει ένα δροσιστικό παγωτό, πάντα όμως με μέτρο στη συχνότητα κατανάλωσής του (1 φορά/εβδομάδα). Επίσης, ενδείκνυται το παγωτό να καταναλώνεται μετά το μεσημεριανό γεύμα και όχι σαν μεμονωμένο σνακ, κάτι το οποίο θα επιφέρει απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο εμπόριο και παγωτά διαίτης διαφόρων τύπων όπως:

1.Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρή, στα οποία χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) για την αύξηση της γλυκύτητας τους. Αυτού του είδους τα παγωτά μπορεί να περιέχουν λιπαρά.

2.Παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά που μπορεί να περιέχουν ζάχαρη.

3. Παγωτά 0% + 0% με μηδενική ποσότητα ζάχαρης και λίπους.

Από τους παραπάνω τύπους παγωτών, τα 0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και τα 0%+0% περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές από τους διαβητικούς σε σύγκριση με τα κοινά παγωτά.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του χορηγού μας Bayer Hellas εδώ:

http://www.bayerdiabetes.gr/sections/aboutdiabetes

Share
Pin Share

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter