Το μελεκούνι

Το μελεκούνι

Παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, το μελεκούνι, το οποίο προσφέρεται σε γαμήλια τελετή ή βάφτιση. Γυναίκες του χωριού μέρες πριν το γάμο, σε γιορτινή ατμόσφαιρα προετοιμάζουν τα υλικά και συγκεντρώνονται για να εκτελέσουν την συνταγή.

Το μελεκούνι προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τόσο το μέλι, όσο και το σουσάμι εμπεριέχονταν στο καθημερινό διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων. Το μελεκούνι πήρε την ονομασία του από τις αρχαίες λέξεις μέλι και κουνί (όπως λέγεται ο σπόρος στη Ρόδο, ερχόμενη  από την Αρχαία Ελληνική λέξη κόκκων).

Το σχήμα του είναι ρόμβος και είναι μαλακό έχοντας ελεύθερα όλα τα αρώματα των υλικών που παρασκευάζεται.
Τα δύο κύρια συστατικά του (μέλι και σουσάμι) έχουν πλούσια διατροφική αξία:
Μέλι:
– Βοηθάει στη μνήμη και τη διαύγεια
– Προστατεύει τα δόντια και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας
– Είναι ταχείας απορρόφησης πηγή ενέργειας η οποία χρησιμοποιείται σε όλους τους καταβεβλημένους οργανισμούς (αθλητές, παιδιά, εγκύους, ασθενείς)
– Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
– Χρησιμοποιείται για επούλωση έλκους και αντιμετώπιση δυσπεψίας
– Αποτελείται από 180 πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
Σουσάμι:
-Έχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης
– Περιέχει αξιόλογο ποσοστό πρωτεϊνών και φυτικών ινών
– Πλούσιο σε συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (ω-6 ακόρεστα λιπαρά οξέα, σεσαμίνη και βιταμίνη Ε)
– Αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά συστατικά όπως φυτοστερόλες και λιγνάνες
– Περιέχει φώσφορο με μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν των ψαριών
– Πλούσια πηγή ασβεστίου και σιδήρου
Επίσης:
– Είναι χωρίς ζάχαρη
– Έχει ανάλογη σχέση διατροφικής αξίας και θερμίδας
– Γρήγορη πηγή ενέργειας
– 100% φυσικής προέλευσης
– Εύκολη αγορά αφού μπορούν να προμηθευτούν (από την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου) όλα τα καταστήματα τροφίμων
Βασικά συστατικά για την παρασκευή του είναι:
– Φυσικό αποφλοιωμένο σουσάμι
– Αμύγδαλα
– Θυμαρίσιο μέλι
– Φλούδα πορτοκάλι ή περγαμόντο
– Καρυκεύματα  (όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο)
Μια πλούσια θρεπτικά και θερμιδικά επιλογή για σνακ,  η οποία προκαλεί κορεσμό  και ταυτόχρονα κερδίζει τις εντυπώσεις στους μικρούς μας φίλους.
Η Ελληνική παράδοση έχει τις λύσεις στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα και στα συνεχιζόμενα αυξανόμενα επίπεδα ενήλικης και παιδικής παχυσαρκίας, ενώ η φύση μας παρέχει απλόχερα τα υλικά!
Είναι επιλογή μας να κάνουμε αυτές τις λύσεις πράξεις προσαρμόζοντάς τες στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, δίνοντας έτσι ποιότητα την καθημερινότητά μας!
ΥΓ: Στις 26/09/10 (Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού) στη Ρόδο παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο μελεκούνι στον κόσμο με μήκος 30 μέτρα!
Χρειάστηκαν:
– 50 κιλά μέλι
– 20 κιλά αμύγδαλα
– 100 πορτοκάλια
Μεράκι και υπομονή!
Άρθρο της Κοντόγιαννου-Τσαμπίκα Ζωής
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.