Το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού.
Οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στα παιδιά και τους εφήβους, στους αθλητές και τις έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης από κάποιο χειρουργείο ή ασθένεια.
Το κοτόπουλο περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες αιμικού σιδήρου. Αυτός ο τύπος σιδήρου απορροφάται από το σώμα πολύ πιο εύκολα απ’ό,τι ο σίδηρος που υπάρχει στα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιούς αίματος, μέσα στο οποίο μεταφέρεται το οξυγόνο δεσμευμένο σε μία πρωτείνη. Όπως ο αιμικός σίδηρος, έτσι και ο ψευδάργυρος που υπάρχει στο κρέας προσλαμβάνεται και χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό σε σχέση με τον ψευδάργυρο που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα, καθιστώντας το κοτόπουλο μία σημαντική πηγή αυτού του ανόργανου στοιχείου. Από τα υπόλοπα ιχνοστοιχεία περιέχει κυρίως φώσφορο, κάλιο, χρώμιο, μαγνήσιο, σελήνιο και ασβέστιο.
Το κοτόπουλο περιέχει μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά η βιταμίνη Β12 είναι η πιο σημαντική, καθώς βρίσκεται στη φύση σε ζωικά κυρίως προϊόντα (π.χ. κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά και θαλασσινά). Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό μας υλικό, DNA, και έτσι έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, μερικές από τις οποίες είναι η παραγωγή υγιούς αίματος και η συμβολή της στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
Έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά των λευκών κρεάτων, στα οποία ανήκει και το κοτόπουλο, είναι χαμηλότερη από αυτή των κόκκινων κρεάτων (μοσχάρι, χοιρινό). Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις μικρότερη είναι και η συνολική περιεκτικότητα σε λίπος.
Πιο συγκεκριμένα:
30 γρ στήθος κοτόπουλου χωρίς της πέτσα = 0-1 γρ λίπους
30 γρ μπούτι κοτόπουλου χωρίς την πέτσα = 3 γρ λίπους
Το κοτόπουλο σαν κρέας υπερτερεί συγκριτικά με τα υπόλοιπα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κεμπάπ, παΐδάκια) λόγω των πολύ χαμηλών θερμίδων που παρέχει.
Πιο συγκεκριμένα:
30 γρ στήθος κοτόπουλου χωρίς της πέτσα = 35 θερμίδες
30 γρ μπούτι κοτόπουλου χωρίς την πέτσα = 55 θερμίδες
Συστήνεται για τα παιδιά να καταναλώνουν 2 φορές/εβδομάδα κοτόπουλο (κατά προτίμηση στήθος και πάντα χωρίς την πέτσα!)
Ιδανικοί συνδυασμοί με κοτόπουλο:
• ψητό στήθος κοτόπουλου με μυρωδικά συνοδευομένο με ρύζι (καστανό κατά προτίμηση)
• ψητό στήθος κοτόπουλου με μυρωδικά συνοδευομένο με βραστό μπρόκολο
• ψητό στήθος κοτόπουλου στη μορφή σούπας
• στήθος κοτόπουλο λεμονάτο με ρίγανη (φτιαγμένο με πολύ λίγο λάδι!!) συνοδευόμενο με πατάτες φούρνου
• μπιφτέκι κοτόπουλου φτιαγμένο με φρυγανιά ή κουάκερ + χωρίς αυγό συνοδευόμενο με ρύζι (καστανό κατά προτίμηση) ή πατάτες βραστές/γλυκοπατάτες
• μεσαία αραβική πίτα γεμιστή με ψητό στήθος κοτόπουλου, άφθονα λαχανικά όπως μαρούλι, καλαμπόκι, μανιτάρια + σπιτική σως γιαουρτιού
• τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, ψητό στήθος κοτόπουλου + λαχανικά όπως μαρούλι, αγγούρι, ντομάτα
• άφθονη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, iceberg, καλαμπόκι) με ψητό στήθος κοτόπουλου + λίγο ξύδι μπαλσάμικο
Μυρωδικά που μπορείτε να προσθέσετε για να κάνετε πιο γευστικό το κοτόπουλο: ρίγανη, πιπέρι, τζίντζερ, κάρυ

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Στηρίζουμε τα βιολογικά κρέατα. Στηρίζουμε την A-farm.

www.a-farm.gr

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.