Τι φαγητά να αγοράζετε και τι να μαγειρεύετε στα παιδιά σας

Τι φαγητά να αγοράζετε και τι να μαγειρεύετε στα παιδιά σας

Τα πρόχειρα-έτοιμα φαγητά δε θα πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή του παιδιού σας.

Ξεκινήστε με φρέσκα τρόφιμα: άπαχο κρέας, ψάρι, πολλά φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, μερικά όσπρια, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, γάλα και γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, φρέσκους χυμούς φρούτων, αυγά, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αν έχετε πολυάσχολο καθημερινό πρόγραμμα και πρέπει κάποια στιγμή να καταφύγετε σε επεξεργασμένες τροφές, ψάξτε για προϊόντα με χαμηλό νάτριο και κορεσμένα λίπη. Αποφύγετε οτιδήποτε με την ένδειξη “υδρογονωμένο” γιατί περιέχει μεταλλαγμένα λιπαρά.

Αποφεύγετε, όσο μπορείτε, να ψωνίζετε μαζί με τα παιδιά σας, γιατί σίγουρα θα σας πείσουν να προσθέσετε στο καλάθι σας και άλλες λιχουδιές ή θα εκλιπαρούν για τις παλιές συνήθειες.

Πολλοί γονείς θα τα χάσουν με την ιδέα και μόνο να ετοιμάσουν 3 γεύματα την ημέρα. Ο χρόνος καμιά φορά δεν επαρκεί, και όταν γυρίζουν στο σπίτι μετά από μια φορτωμένη μέρα και έχουν να ταΐσουν τα πεινασμένα παιδιά τους και αυτή η προετοιμασία του μαγειρέματος μπορεί να πάρει και μια ώρα, τους  φαίνεται ακατόρθωτο. Χωρίς αμφιβολία, είναι ευκολότερο να ψήσουν μια κατεψυγμένη πίτσα. Όμως, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το είδος τροφής δεν προσφέρει κανένα θρεπτικό στοιχείο και τα οδηγεί στο να παχύνουν.

Δεν απαιτείται πολύς χρόνος ή χρήμα για να μαγειρεύετε και να τρώτε φρέσκα φαγητά. Αν έχετε καταψύκτη, αξίζει τον κόπο να αγοράζετε κατά καιρούς κάποιες προσφορές και να έχετε πάντα ένα υγιεινό απόθεμα υγιεινών τροφών, όταν δε θα έχετε το χρόνο να μαγειρέψετε. Και όσο αφορά το χρόνο, είναι λάθος να νομίζετε ότι η υγιεινή τροφή πρέπει να είναι κάποια ειδική σπεσιαλιτέ που θα θέλετε τουλάχιστον μια ώρα για να την προετοιμάσετε. Το να ψήσετε στη σχάρα ένα στήθος κοτόπουλου, να βράσετε ή να ψήσετε στο φούρνο λίγες πατάτες και να τα συνοδέψετε με μια φρέσκια σαλάτα, είναι ζήτημα μισής ώρας το πολύ.

Καλό είναι στο σημείο αυτό να πούμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες:

– Να μένετε πιστοί στην τροφική πυραμίδα, αν θεωρείτε ότι το παιδί σας τρώει παραπάνω από το κανονικό σε καθημερινή βάση.

– Αρχίστε με φρούτα και λαχανικά. Αν το παιδί σας τρώει πάνω από 5 μερίδες καθημερινά, τότε σίγουρα θα έχει το αίσθημα του κορεσμού και δε θα νιώθει πεινασμένο.

– Προσπαθήστε να ενσωματώνετε σε κάθε γεύμα τουλάχιστον 2 ή 3 φρούτα ή/και λαχανικά, αλλά να διατηρείτε πάντα την ισορροπία και να μην παραμελείτε τα λαχανικά προς χάριν των φρούτων.

– Άλλες καλές πηγές πρωτεΐνης είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια, το άπαχο κρέας, ο κιμάς από φιλέτο.

– Διαλέγετε πάντα ακατέργαστους υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά από σίκαλη, αλεύρι, δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης.

– Να συνοδεύετε τα γεύματα με νερό, χυμό ή γάλα.

– Τα επιδόρπια δε θα πρέπει να λείπουν μετά το γεύμα: ένα φρούτο, μια κομπόστα, φρούτα σε κομπόστα με χυμό φρούτων, αποξηραμένα φρούτα ή ένα γιαούρτι είναι τα ιδανικά. Επίσης, πού και πού, μια πλάκα σοκολάτας (που να περιέχει 70% κακάο) ή ένα σοκολατένιο μπισκότο ή μια φέτα κέικ μπορεί να κλείσει ένα γεύμα.

– Ποτέ μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.