Πώς να μαγειρέψετε υγιεινά και οικονομικά

Οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά για όλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προσέξουμε τη διατροφή μας. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να το επιτύχουμε αυτό αλλά προγραμματισμό και οργάνωση της οικιακής μας οικονομίας και της διατροφής όλης της οικογένειας.
Πολλοί είναι οι πελάτες που έρχονται στο γραφείο και μου εκφράζουν την ευχαρίστησή τους που τους καθορίζω εγώ τι θα φάνε στο πλάνο της διατροφής τους και έτσι δεν χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να σκέφτονται μόνοι τους «τι θα μαγειρέψω σήμερα;»! Είναι πολύ εύκολο να καθίσετε μια μέρα μόνες σας οι νοικοκυρές ή και μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειας και να φτιάξετε το εβδομαδιαίο μενού. Έτσι, μπορείτε πολύ εύκολα να γράψετε τη λίστα για το σούπερ-μάρκετ και να αγοράσετε μόνο τα προϊόντα και τις ποσότητες που θα καταναλώσετε μέσα στην εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο, και ολόφρεσκα τρόφιμα θα καταναλώνετε και ο προϋπολογισμός της εβδομάδας θα μειωθεί αισθητά! Είναι σημαντικό όμως να ψωνίζετε τα διάφορα τρόφιμα στην εποχή τους και εάν θέλετε, να τα αποθηκεύετε για να τα έχετε και τον υπόλοιπο χρόνο. Για παράδειγμα ψωνίστε λεμόνια το χειμώνα που είναι φθηνά και κάντε παγάκια για να έχετε χυμό λεμονιού και το καλοκαίρι που είναι εκτός εποχής και πολύ ακριβά.
Επιπλέον, αποφεύγετε να αγοράζετε έτοιμα φαγητά ή να παραγγέλνετε απέξω συχνά. Το ίδιο φαγητό π.χ. σουβλάκι ή πίτσα και σαλάτα, μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι (όση ώρα περιμένετε να σας το φέρουν) ξοδεύοντας πολύ λιγότερα χρήματα. Μπορείτε άλλωστε να κάνετε ακόμα και τη προετοιμασία του πιάτου, παιχνίδι, που θα συμμετέχει όλη η οικογένεια και θα έχετε ετοιμάσει ένα θρεπτικό, υγιεινό και «γρήγορο» πιάτο αφιερώνοντας παράλληλα χρόνο και στα παιδιά σας!
Ένας ακόμα σημαντικός κανόνας, που ακούτε συχνά όλους τους διατροφολόγους να το λέμε είναι ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και δεν πρέπει κανένας να το παραλείπει. Πέρα από το ότι πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας με ενέργεια και βοηθάει το μεταβολισμό μας να λειτουργεί ιδανικά, μας βοηθάει ώστε αργότερα μέσα στη μέρα να μην πεινάμε τόσο πολύ. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς αλλά και τα παιδιά στο σχολείο να φάμε για δεκατιανό κάτι που θα έχουμε πάρει μαζί από το σπίτι (φρούτο, τοστ, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς) παρά να αγοράσουμε κάποιο προϊόν του εμπορίου και πιθανότατα ανθυγιεινό!
Τέλος, προσπαθήστε να μην πετάτε το φαγητό της προηγούμενης μέρας. Μπορείτε πολύ εύκολα να το μετατρέψετε σε ένα άλλο φαγητό την επόμενη μέρα π.χ. εάν έχει περισσέψει κοτόπουλο μπορείτε να κάνετε μια κοτοσαλάτα με φρέσκα ή βραστά λαχανικά ή να κάνετε κοτοπιτάκια με φύλλο και μυρωδικά! Ακόμα να ξέρετε ότι το μαγειρεμένο φαγητό διατηρείτε στη συντήρηση του ψυγείου για 2-3 ημέρες, ενώ στη κατάψυξη για 1 μήνα, κάτι που θα σας εξοικονομήσει χρόνο και από το μαγείρεμα!
Η διατροφή στην βρεφική ηλικίαΆρθρο της Στέλλας Βαλούρδου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αποφ.Χαροκοπείου Παν.Αθηνών
MSc   Διατροφής Αθλητών

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.