Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις τροφές

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις τροφές

Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών για να καταλάβουν τις πληροφορίες που υπάρχουν γύρω μας, καθώς επίσης και την ανεύρεση πληροφοριών που μπορεί ένα παιδί να βρίσκει ενδιαφέρουσες.

Συζητήστε γύρω από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφή-Πυραμίδας και ρωτήστε τα παιδιά αν μπορούν να τοποθετήσουν τα αγαπημένα τους φαγητά σε κάποια από τις ομάδες τροφίμων. Προσπαθήστε μαζί με τα παιδιά να αντιληφθείτε κατά πόσο η συνήθης διατροφή τους είναι σωστά ισορροπημένη ή υπάρχουν πολλές τροφές από μια ομάδα και όχι αρκετές από κάποιες άλλες.

Τα μικρά παιδιά αντιδρούν πολύ καλά στις προκλήσεις και μια καλή πρόκληση είναι να ερωτηθούν κατά πόσο καταναλώνουν τις τουλάχιστον 5 απαραίτητες ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών. (Είναι ίσως προτιμότερο να ερωτηθούν πριν από το τέλος του τελευταίου γεύματος της ημέρας, στην περίπτωση που χρειάζονται περισσότερες μερίδες).

Οι διατροφικές πληροφορίες αναφέρονται σήμερα στις ετικέτες πολλών τροφίμων. Εντούτοις, είναι συνήθως γραμμένες με πολύ μικρά γράμματα και δε γίνονται ιδιαίτερα κατανοητές από άτομα που δεν έχουν τις σχετικές γνώσεις. Όταν ψωνίζετε μαζί με λίγο μεγαλύτερα παιδιά, όπως πχ στην περίοδο των εορτών, καλό είναι να προσπαθείτε να εξετάζετε τις συσκευασίες των τροφίμων για τις παρεχόμενες σχετικές διατροφικές πληροφορίες, ώστε να αρχίζουν να συνηθίζουν τους χρησιμοποιούμενους όρους.

Χωρίς να ανησυχείτε τα παιδιά χωρίς λόγο, τους εξηγείτε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ευπάθεια των ανθρώπων σε ασθένειες, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν. Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν καλά τις διάφορες ασθένειες, αλλά μπορούν να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κατανάλωση πολλών παχυντικών ή γλυκών τροφών ή η πολύ περιορισμένη γυμναστική, μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε διάφορα προβλήματα, όπως της καρδιάς. Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία νομίζουν ότι οι “καρδιοπάθειες” ή τα καρδιακά επεισόδια οφείλονται στο ότι είναι κανείς λυπημένος, όπως σε μια απογοήτευση, και δε συνηδειτοποιούν ότι η καρδιά είναι ένα όργανο που προωθεί το αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.