Παιδική παχυσαρκία

Παιδική παχυσαρκία

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ήμερα κατά της παχυσαρκίας

Παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση μεγάλης συσσώρευσης λίπους στο σώμα, ώστε να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου.
Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, αποτελώντας πλέον μια από τις συνήθεις χρόνιες παιδικές ασθένειες. Αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, αφού φαίνεται ότι σημαντικό ποσοστό των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο είναι υπέρβαρα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος που πραγματοποιήθηκε σε 1305 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών (2008) φάνηκε ότι 1 στα 3 παιδιά ηλικίας 3-12 ετών έχουν υπερβάλλον σωματικό  βάρος (υπέρβαρα ή παχύσαρκα), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για παιδιά ηλικίας 13-18 ετών είναι 17%. Ακόμη τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρβαρου και  παχύσαρκου εμφανίζονται στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια όπως επίσης και στις αγροτικές περιοχές ή στα μικρά αστικά κέντρα (21% και 28%) σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα 19%, Θεσσαλονίκη 21%).
Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν από αθηροσκλήρωση, ασυμπτωματική στεφανιαία νόσο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υπερινσουλιναιμία, Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, άσθμα, ορθοπεδικά προβλήματα και ψυχολογικά προβλήματα. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα και σαν ενήλικες.
Ακόμη αναπτύσσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ήβη αρχίζει πιο νωρίς, ψηλώνουν περισσότερο από τους συνομήλικους τους, αλλά η ανάπτυξη σταματά σε μικρότερο ύψος από το αναμενόμενο, έχουν μεγαλύτερη οστική και μυϊκή μάζα γιατί μεταφέρουν περισσότερο βάρος και το σώμα τους φαίνεται πιο συμπαγές. Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν αφιερώνουμε στα παιδιά μας το χρόνο που τους αξίζει, το fast food έχει γίνει μέρος της διατροφής μας, το σχολικό κυλικείο πολιορκεί τα παιδιά με όλο και πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, η τηλεόραση τα δεσμεύει στο σπίτι αντί να παίζουν με τους φίλους  και τα φρούτα μένουν στο καλάθι.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσουμε τη διατροφή των παιδιών μας, το να μαγειρέψουμε ένα υγιεινό γεύμα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε πολλές ώρες στην κουζίνα. Τα φρούτα μπορούν να γίνουν απολαυστικοί χυμοί, το παιδί δεν θα πάρει ποτέ μόνο του να το φάει. Ποτέ μην τα αφήνετε να φεύγουν από το σπίτι αν δεν φάνε ένα επαρκές πρωινό. Για το σχολείο μπορούμε να τους ετοιμάσουμε ένα σνακ και από το σπίτι (π.χ. τοστ, κέικ ,ψωμάκι με μέλι). Μετά το σχολείο τα παιδιά είναι πολύ πεινασμένα, εάν δεν είναι έτοιμο το φαγητό δώστε τους κάτι υγιεινό (π.χ. μπάρα δημητριακών, χυμό) και όχι πατατάκια ή σοκολάτα. Ετοιμάστε τους εσείς το club, τη πίτσα ή το σουβλάκι που επιθυμούν. Προσθέστε τα λαχανικά στη διατροφή τους  εάν δεν τους αρέσουν κρύψτε τα σε σάλτσες για ζυμαρικά, τα παιδιά δεν μπορούν να πετάξουν ότι δεν μπορούν να δουν. Τέλος, βοηθήστε τα να γυμναστούν, αφήστε τα να διαλέξουν ένα άθλημα που τους αρέσει και δώστε τους τη δυνατότητα να γυμνάζονται 2-3 φορές την εβδομάδα.
Ας δώσουμε λοιπόν στα παιδιά το μέλλον που τους αξίζει χωρίς το υπερβάλλον βάρος που αναγκάζονται να κουβαλούν, δίνοντας ένα τέλος στη μάστιγα της παχυσαρκίας.
Αρθογραφία κ’ Βιβλιογραφία:
1. Rodin Rachel L., Miriam H. Alexander, V. James Guillory, and Jennifer Rogers. (2007). Physician Counseling to Prevent Overweight in Children and Adolescents: American College of Preventive Medicine Position Statement. J Public Health Management Practice, 13(6), 655–661
2. Dr. Pryke Rachel. (2009). Παιδική Παχυσαρκία. Ένας πλήρης οδηγός σχετικά με το βάρος, τη διατροφή κα τα φυσική κατάσταση. Αθήνα, Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα
3. Ζαμπέλας Α. (2003). Η διατροφή στα στάδια της ζωής. Αθήνα, Εκδόσεις Πασχαλίδης
Ζουπάνου Κατερίνα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Κρήτης

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.