Μιλώντας γενικά για το κρέας και τα θρεπτικά συστατικά του

Μιλώντας γενικά για το κρέας και τα θρεπτικά συστατικά του

To κρέας περιέχει μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, των βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης D, καθώς και των ιχνοστοιχείων σιδήρου, ψευδαργύρου, ψωσφόρου και σεληνίου.

Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα απαραίτητες στα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι βρίσκονται στην ανάπτυξη και συνεπώς χτίζουν το μυϊκό ιστό τους, στους αθλητές και τις έγκυες γυναίκες, καθώς επίσης και στους ηλικιωμένους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης μετά από κάποιο χειρουργείο ή ασθένεια.

Το κρέας είναι πλούσια πηγή σιδήρου και παρ’όλο που o σίδηρος συναντάται σε όλα τα είδη άσπρου και κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), το μοσχαρίσιο κρέας έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αξίζει να πούμε ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας ονομάζεται αιμικός και απορροφάται πολύ πιο εύκολα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ότι ο σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα (όσπρια, λαχανικά, δημητριακά). Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιούς αίματος, μέσα στο οποίο μεταφέρεται το οξυγόνο δεσμευμένο σε μία πρωτεϊνη.

Όπως συμβαίνει με το σίδηρο, έτσι και ο ψευδάργυρος είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος από το κρέας παρά από τα φυτικά τρόφιμα, καθιστώντας έτσι το κρέας μια αναγκαία πηγή για την πρόσληψη αυτού του ιχνοστοιχείου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, καθώς επίσης και για την άμυνα του οργανισμού, αλλά και για την επούλωση των τραυμάτων.

Ένα άλλο ανόργανο στοιχείο, το οποίο υπάρχει στο κρέας είναι ο φώσφορος. Ο φώσφορος συμβάλει στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών, μετέχει στην καύση του σακχάρου για την παραγωγή ενέργειας, είναι ένα σημαντικό συστατικό του DNA και του RNA, παίζει ρόλο στην ορμονική και ενζυματική ρύθμιση, είναι συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων και συμμετέχει στη διατήρηση του PH του αίματος.

Το κρέας είναι επίσης μια πλούσια πηγή σεληνίου. Το σελήνιο ενσωματώνεται στο σώμα σε ένα μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών, οι οποίες ονομάζονται σελήνιο-πρωτεΐνες, κάθε μία από τις οποίες επιτελεί διαφορετική λειτουργία στον οργανισμό.

Το κρέας είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β 13, Β6), αλλά κυρίως στην βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για να δομηθεί το γενετικό μας υλικό, το DNA, και έτσι έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, μερικές από τις οποίες είναι η παραγωγή υγιούς αίματος και η συμβολή της στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να πούμε ότι ανάλογα με το είδος του κρέατος, υπάρχει διαφορετική περιεκτικότητα σε λίπος. Τα πουλερικά (στήθος κοτόπουλο και γαλοπούλα), από τα οποία έχει αφαιρεθεί η πέτσα, αλλά και ο φασιανός, τα ελάφι και ο στρουθοκάμηλος θεωρούνται πολύ άπαχα κρέατα και είναι πολύ χαμηλά σε κορεσμένο λίπος, το μπον φιλέ, η κόντρα, η μπριζόλα, το ψαρονέφρι, το συκώτι θεωρούνται άπαχα κρέατα, ο μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, τα ψητά παϊδάκια, το βρασμένο χοιρομέρι θεωρούνται κρέατα μέσης περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ τα χοιρινά παϊδάκια, το λουκάνικο, το αρνί, το κατσίκι, το εξωχικό,  η πανσέτα θεωρούνται πλούσια σε λίπος κρέατα.

Οφέλη του βιολογικού κρέατος

Τα βιολογικά κρέατα έχουν εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό μας αφού για να φτάσουν στο πιάτο μας έχουν ακολουθήσει φυσικές μεθόδους σε όλα τα στάδια τους. Από την ανάπτυξη έως και την επεξεργασία τους τα βιολογικά κρέατα απαλλάσσονται από συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες χημικές ουσίες.

– Η βιολογική παραγωγή καλύπτει όλα τα συστήματα που προωθούν την περιβαλλοντικά και οικονομικά υγιή παραγωγή τροφής και βιομηχανικών πρώτων υλών.

– Στη βιολογική κτηνοτροφία, τα ζώα έχουν μόνιμη πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους, κατά προτίμηση βοσκότοπους, ενώ τους χορηγείται αρκετός χώρος ώστε να μπορούν να κινούνται και να επιβιώνουν άνετα.

– Στα ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας δε χορηγούνται ορμόνες, αυξητικές ορμόνες, αντιβιοτικά και γενετικά τροποποιημένες και μεταλλαγμένες τροφές, παρεμβάσεις οι οποίες είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.

– Τα ζώα βιολογικής εκτροφής έχουν χαμηλότερη έκθεση σε φυτοφάρμακα που προκαλούν ασθένειες και σε ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα βακτήρια.

– Τα βιολογικά τρόφιμα και στην περίπτωσή μας τα βιολογικά κρέατα είναι απαλλαγμένα από διάφορες χημικές ουσίες και χημικά κατάλοιπα.

– Τα ζώα που μεγαλώνουν σε βιολογική καλλιέργεια τρέφονται με φυτικά τρόφιμα όπως κριθάρι, καλαμπόκι, πίτουρο, σιτάρι και σόγια. Η τροφή αυτή εννοείται πως είναι πιστοποιημένη οργανικής καλλιέργειας.

– Τα κοτόπουλα και τα γουρούνια έχουν τη δυνατότητα να τρέχουν και να ασκούνται σε μεγάλες εκτάσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν υγιή και χωρίς περιττό λίπος.

– Τα κρέατα βιολογικής εκτροφής περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό σε σχέση με τα κανονικά κρέατα και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μεταλλικών αλάτων και ενζύμων. Επίσης, τα βιολογικά κρέατα περιέχουν λιγότερο λίπος και χοληστερίνη.

– Τα βιολογικά τρόφιμα-κρέατα είναι καταλληλότερα για γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

– Γενικά η ποιότητα των βιολογικών κρεάτων θεωρείται ότι είναι υψηλότερη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κρέατα που κυκλοφορούν στην αγορά.

– Πολλοί ισχυρίζονται ότι η γεύση των βιολογικών κρεάτων είναι πολύ καλύτερη.

– Το βιολογικό κρέας μυρίζει πράγματι κρέας όταν μαγειρευτεί. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα βιολογικά τρόφιμα (κρέατα) αναδύουν πολύ πιο ωραίες μυρωδιές που “σπάζουν” την μύτη όταν μαγειρεύονται.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Στηρίζουμε τα βιολογικά κρέατα. Στηρίζουμε την A-farm.

http://www.a-farm.gr/

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.