Μάθετε για την ασπαρτάμη

Μάθετε για την ασπαρτάμη

AΣΠΑΡΤΑΜΗ: E951
H ασπαρτάμη είναι επίσης γνωστή ως Nutra-Sweet, Εqual, Sanecta,  Canderel ή απλώς ως υποκατάστατο ζάχαρης.
Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη συνηθισμένη ζάχαρη και ταυτόχρονα έχει μόλις 4 kcals (θερμίδες) ανά γραμμάριο. Χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά διαφορετικά προϊόντα «διαίτης» ή «ελαφριά», συμπεριλαμβανομένων αεριούχων ποτών, ώστε να επιτευχθεί γλυκιά γεύση χωρίς παροχή θερμίδων. Είναι ουσιά αμφιλεγόμενη, καθώς έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια του Alzheimer’s, απώλεια τριχών, κατάθλιψη, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, προβλήματα συμπεριφοράς και επιληψία.

Παρ’όλα αυτά, έχει μελετηθεί εκτενώς από επιτροπές ασφαλείας στην Αμερική, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες και δεν έχει συσχετιστεί με κινδύνους στις φυσιολογικές δόσεις.
Οι υποστηρικτές της χρήσης της ασπαρτάμης χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό ότι ελαττώνει την πρόσληψη ζάχαρης και για το λόγο αυτό είναι χρήσιμη στο διαβήτη, στην παχυσαρκία και στον περιορισμό του προβλήματος της τερηδόνας στα δόντια. Στην πράξη, τα οφέλη αυτά είναι τόσο δύσκολο να αποδειχτούν όσο και οι ισχυρισμοί ότι είναι βλαβερή για την υγεία και επικίνδυνη. Ενώ μια γλυκαντική ουσία χωρίς θερμίδες θα πρέπει να είναι σε θέση να πετύχει τους στόχους αυτούς, στην πράξη τόσο η ζάχαρη όσο και οι γλυκαντικές ουσίες συμβάλλουν στην απόκτηση της συνήθειας προς τα γλυκά, με αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση αυτών. Είναι πάντα προτιμότερο να βοηθάμε τα παιδιά να μάθουν να απολαμβάνουν ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων άγλυκων χυμών και νερού, παρά να συμπορευόμαστε με την παρανόηση ότι η γλυκιά γεύση είναι το κλειδί στην ευτυχία.
– Πόση ασπαρτάμη πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά;
Προτείνεται να μην καταναλώνονται πάνω από 23 mg ασπαρτάμης ανά ένα κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα, κάτι το οποίο ισχύει και για παιδιά και για ενήλικες. Για να υπολογίσετε την ποσότητα που μπορεί να καταναλώσει άφοβα το παιδί σας, πολλαπλασιάστε το βάρος του με το 23. Ένα συνηθισμένο αναψυκτικό 330 γρ. περιέχει 225 mg ασπαρτάμης. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί βάρους 35 κιλων δε θα πρέπει να καταναλώνει παραπάνω από 8 τέτοια αναψυκτικά μέσα σε μια μέρα, ποσότητα που φυσικά είναι αδύνατο να καταναλωθεί από ένα παιδί.
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν όντως η ασπαρτάμη είναι καλύτερη για το παιδί τους από τη ζάχαρη. Η απάντηση είναι πλέον θέμα προσωπικό και βέβαια θέμα ισορροπίας. Το μέτρο είναι το κλειδί. Όταν μια φορά μέσα στην ημέρα τύχει το παιδί να καταναλώσει ασπαρτάμη που υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο, δεν πειράζει, αρκεί να το αποφεύγετε γενικότερα.
– Μπορεί οποιοσδήποτε να καταναλώνει ασπαρτάμη;
· Άτομα που πάσχουν από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται φαινυλκετονουρία (PKU) πρέπει να ελέγχουν τη λήψη φαινυλαλανίνης από κάθε πηγή, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης. Η νομοθεσία της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα προϊόντα που περιέχουν ως γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη πρέπει να αναφέρουν ότι η ασπαρτάμη είναι μια πηγή φαινυλαλανίνης, επιτρέποντας στον καταναλωτή να επιλέξει βάσει σωστής ενημέρωσης.
· Ο FDA (Food and Drug Administration) προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να δίνουμε ασπαρτάμη στα μωρά, γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες, οι οποίες να μας δείχνουν ότι είναι ασφαλής.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.