Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία

Η σημασία της διατροφής στην παιδική ηλικία

Η σωστή διατροφή κατά την παιδική ηλικία αποτελεί την βάση για την ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού κατά την ενήλικη ζωή.

Οι ανάγκες καθορίζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του οργανισμού σε ενέργεια. Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν την σωστή ανάπτυξη τόσο του εγκεφάλου, των οργάνων του αλλά και της οστική του μάζας. Οι ανάγκες αυτές διαφοροποιούνται σύμφωνα με το φύλο κατά την εφηβεία αλλά στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας οι απαιτήσεις είναι παρόμοιες.

Ο υπολογισμός των θερμίδων που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί εξαρτώνται ανάλογα την ηλικία, τον ρυθμό ανάπτυξης, την φυσική δραστηριότητα και γενικώς από όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός παιδιού. Όπως γίνεται αντιληπτό η διατροφή πρέπει να είναι αυστηρώς εξατομικευμένη και προσεκτικά σχεδιασμένη για να καλύπτει όλους αυτούς τους παράγοντες.

Οι φυσιολογικές ιδιαιτερότητες της παιδικής-σχολικής ηλικίας είναι:

• Αύξηση

• Μεγιστοποίηση των ενεργειακών δαπανών για φυσική δραστηριότητα

• Ρύθμιση της πρόσληψης τροφής σύμφωνα με την υποκειμενική ρύθμιση (κατά βούληση του παιδιού)

• Διαδικασία διατροφής προσαρμοσμένη στο πρόγραμμα της οικογένειας.

Το ταχύτερο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου είναι η βρεφική ηλικία. Στην ηλικία των 5-9 ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και παρατηρείται αύξηση του μυοσκελετικού συστήματος. Επίσης, παρατηρείται αύξηση της φυσικής δραστηριότητας του παιδιού σε αθλήματα, παιχνίδια και λοιπές δραστηριότητες.

Αυτές οι αλλαγές απαιτούν μια ισορροπημένη διατροφή όπου θα του προσφέρει την ενέργεια που απαιτείται για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Μια ελλιπής διατροφή θα έχει αποτέλεσμα το παιδί να κουράζεται εύκολα και να δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες που έχει αναλάβει. Ακόμα μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα κτλ) όπου στην μετέπειτα πορεία της ζωής του ίσως οδηγήσουν ακόμα και σε κάποια νοσήματα.

Παθήσεις οι οποίες οφείλονται στην μη ισορροπημένη διατροφή είναι:

1) Σιδεροπενική αναιμία

Οφείλεται κατά βάση στην μειωμένη διατροφικά πρόσληψη σιδήρου. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά που καταναλώνουν μικρές ποσότητες γάλακτος, κόκκινου κρέατος, δημητριακών, λαχανικά και όσπρια. Παιδιά που έχουν χαμηλό σίδηρο κουράζονται ευκολότερα και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, έχουν χαμηλότερο βάρος από το κανονικό, παρουσιάζουν ευκολότερα λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος.

2) Καθυστέρηση ανάπτυξης

Παρουσιάζεται σε παιδιά που καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που απαιτείται από τον οργανισμό. Εμφανίζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη (δηλαδή χαμηλότερο ύψος σε σχέση με αυτό που αναλογεί στην ηλικία τους) και είναι δυνατόν να παρουσιάσουν καθυστέρηση της σεξουαλικής ανάπτυξης όπως για παράδειγμα της έμμηνου ρήσης στα κορίτσια.

3) Ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο

Φτωχή διατροφή σε θερμίδες καθώς επίσης στο κόκκινο κρέας, όσπρια και δημητριακά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ομαλή σύνθεση και ανάπτυξη των οστών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κτλ. Έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση επούλωσης πληγών, φλεγμονές, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, υστέρηση της σεξουαλικής ωριμότητας.

4)Τερηδόνα

Η τερηδόνα οφείλεται στην μεγάλη κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά και τη προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων φωσφόρου στο γάλα. Προληπτικά μπορούμε να δίνουμε στο παιδί νερό εμπλουτισμένο με φθόριο. Η τερηδόνα καθώς εξελίσσεται καταστρέφει τα δόντια και δυσκολεύει την μάσηση.

Νικόλαος Χρηστίδης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.