Οι βασικοί ένοχοι για την έλλειψη της ενεργητικότητάς σας μπορεί να είναι:
- Οι λίγες ώρες ύπνου.
- Το αυξημένο σωματικό βάρος.
- Το παθητικό κάπνισμα.
- Η μη σωστή λειτουργία του θυροειδούς.
- Οι χημικές και μη ισορροπημένες δίαιτες.
- Η σιδηροπενική αναιμία.
- Η λήψη φαρμάκων
- Ο αρρύθμιστος διαβήτης
- Η ορθοστατική υπόταση
- Μια ίωση ή ένα κρυολόγημα
- Η αφυδάτωση
- Η μη σωστή κατανομή των γευμάτων
- Η έλλειψη κινήτρων και η χαμηλή αυτοπεποίθηση
ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΝΩΝΟΥΝ
Ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία παίρνουν μέρος στις αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα μας και οδηγούν στην απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα. Όπως π.χ
- Βιταμίνη Β1(θειαμίνη) : χοιρινό κρέας, μη αποφλοιωμένα δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): γάλα, αυγό, μανιτάρια, πράσινα λαχανικά, μη αποφλοιωμένα δημητριακά
- Νιασίνη: κόκκινο κρέας, ψάρια, πουλερικά, γάλα, αυγά, ξηροί καρποί
- Βιοτίνη: γάλα, αυγά, ξηροί καρποί, μπανάνες
- Φώσφορος: κρέας, ψάρια, πουλερικά, αυγό, γάλα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως
- Ψευδάργυρος: θαλασσινά, κρέας, σύκα, μανιτάρια, δημητριακά, ξηροί καρποί
Η επιτυχία μιας ισορροπημένης διατροφικής αγωγής προϋποθέτει προσπάθεια και υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με μία συστηματική άσκηση, τα οποία και θα εφαρμόζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να γίνουν τρόπος ζωής.
Θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μνήμη και την απόδοσή μας
(και σε ποιες τροφές τα συναντάμε)
Μαγνήσιο
Αμύγδαλα, Τυρί, Φιστίκια, Καρύδια, Ψωμί ολικής άλεσης, Σπανάκι, Κοτόπουλο, Συκώτι μοσχαρίσιο, Χοιρινό, Μακαρόνια.
Σίδηρος
Συκώτι μοσχαρίσιο, Κρέας μοσχαρίσιο, Αυγά, Φασόλια ξηρά, Σύκα ξερά, Αμύγδαλα, Μαύρο ψωμί, Σαρδέλες, Σόγια, Φακές.
Γλυκόζη
Δημητριακά, Ξηροί καρποί, Ρύζι, Ζυμαρικά, Ψωμί,Πατάτες, Μέλι, Αποξηραμένα φρούτα, Μαρμελάδα, Ζάχαρη, Φρούτα.
Μαγγάνιο
Ολόκληροι σπόροι, Όσπρια, Ξηροί καρποί, Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Χαλκός
Ξηροί καρποί, Οστρακοειδή, Συκώτι, Νεφρά, Σταφίδες και ξηρά ψυχανθή.
Φώσφορος
Κρέας, Ψάρια, Όσπρια, Δημητριακά, Ξηροί καρποί
Β1
(Θειαμίνη) Δημητριακά ολικής άλεσης, Αμυλώδη (πατάτα), Γάλα, Κρέας, Λαχανικά, Φρούτα, Μαύρο ψωμί.
Β3
(Νιασίνη) Συκώτι, Άπαχο κρέας, Ψάρια (βακαλάος), Ξηροί Καρποί, Τυρί σκληρό, Αυγό και Γαλακτοκομικά.
Β6
(Πυριδοξίνη) Κρέας, Συκώτι, Όσπρια, Ψάρια, Αυγά, Σόγια, Λάχανο, Κουνουπίδι, Χόρτα, Σπαράγγια, Σπανάκι, Λαχανάκια Βρυξελλών.
Β12
(Κυανοκομπαλαμίνη) Συκώτι, Κρέας, Ψάρια (πέστροφα), Τυρί μαλακό,
Ταραμοσαλάτα, Εμπλουτισμένα δημητριακά.ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΗΓΗ
Β1 (θειαμίνη) Μαγιά, στάρι, ολόκληροι σπόροι, συκώτι.
Β2 (ριβοφλαβίνη) Ολόκληροι σπόροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πίτουρο, γάλα και αυγά.
Β3 (νιασίνη) Κρέας, πουλερικά, ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά.
Β5 (παντοθενικό οξύ) Άπαχο κρέας, ολόκληροι σπόροι, φακές, φρούτα & λαχανικά.
Β6 (πυριδοξίνη) Ψάρια, πουλερικά, άπαχο κρέας, μπανάνες, δαμάσκηνα, ξερά φασόλια, ολόκληροι σπόροι, αβοκάντο.
Β8 (βιοτίνη) Προϊόντα δημητριακών και σπόρων, μαγιά, συκώτι, φακές.
Β9 (φολικό οξύ) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πίτουρο, ξερά μπιζέλια, φασόλια και φακές.
Β12 (κοβαλαμίνη) Κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
C Φρέσκα λαχανικά, Εσπεριδοειδή φρούτα, πατάτες, μαϊντανός, λεμόνι, λαχανικά και ιδιαίτερα οι πολύχρωμες πιπεριές..
A Κίτρινα ή ανοιχτόχρωμα φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα.
D Ηλιακό φως, ψάρια, αυγά, και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
E Εμπλουτισμένα πολύσπορα δημητριακά, ξηροί καρποί, φύτρα σταριού, έλαια λαχανικών, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
K Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα σπόρων.ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος -Β-, χρησιμεύουν ως συνένζυμα στις ενζυμικές αντιδράσεις στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Κατά συνέπεια, απαιτούνται για να εξαγάγουν την ενέργεια από τα τρόφιμα και για να βοηθήσουν στη σύνθεση των δομικών μονάδων των ιστών του σώματος.ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Β1: Βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια από τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, βοηθά την ανάπτυξη & τον μυϊκό τόνο.
Β2: Βοηθά το σώμα να παράγει ενέργεια από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού.
Β3: Έχει σχέση με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
Β5: Ως μέρος του συνενζύμου Α είναι απαραίτητο στον καταβολισμό όλων των θρεπτικών στοιχείων.
Β6: Συστατικό μέρος διάφορων ενζυμικών συστημάτων στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών (αντιοξειδωτικό).
Β8: Έχει σχέση με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
Β9: Βοηθά στην ανάπτυξη γενετικών υλικών και στην δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Β12: Βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων που λειτουργούν στο νευρικό σύστημα και στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών.
C: Απαραίτητη στη δημιουργία των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοσφαιρίων. Βοηθά επίσης στην διατήρηση των τριχοειδών αγγείων και των ούλων και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
A: Σχηματισμός και διατήρηση του δέρματος και των μαλλιών, βοηθά την όραση στο σκοτάδι, την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
D: Βοηθά στη δημιουργία των οστών και των δοντιών, βοηθά στη συντήρηση της καρδιακής λειτουργίας και του νευρικού συστήματος.
E: Προστατεύει τα αιμοσφαίρια, τον σωματικό ιστό και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από επιζήμια καταστροφή στο σώμα.
K: Απαραίτητη στη λειτουργία πήξης του αίματος.Θωμάς Β. Κραμποκούκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος