Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν πέπτονται ούτε απορροφούνται στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ.
Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες, λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά. Με τον όρο φυτικές ίνες εννοείται επίσης και ένας τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο, το οποίο περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού.
- Nιφάδες από σιτάρι (All Bran) 15 γρ.
- Βρόμη 6,6 γρ.
- Δαμάσκηνα αποξηραμένα 6,1 γρ.
- Ψωμί ολικής άλεσης 5,8 γρ.
- Aρακάς 5,6 γρ.
- Φασόλια ξερά 5 γρ.
- Σύκα αποξηραμένα 5 γρ.
- Φράουλες 3,8 γρ.
- Καρότα 3,7 γρ.
- Aκτινίδια 3,4 γρ.
- Λάχανο 3,3 γρ.
- Mακαρόνια ολικής άλεσης 3 γρ.
- Mήλα 2,7 γρ.
- Σύκα φρέσκα 2,5 γρ.
- Aχλάδια 2,4 γρ.
- Πορτοκάλια 2,4 γρ.
- Κρεμμύδια 2,1 γρ.
- Pύζι μαύρο 1,7 γρ.
- Ψωμί άσπρο 1,6 γρ.
- Μαρούλι 1,53 γρ.
- Δαμάσκηνα φρέσκα 1,5 γρ.
- Nτομάτες 1,1 γρ.
- Πατάτες 1 γρ.
- Pύζι άσπρο 0,5 γρ.
Αρακάς,φασόλια,λαχανάκια Βρυξελών,φασολάκια,ολικής αλέσεως ψωμί,σίκαλι,καλαμπόκι.ολικής αλέσεως ζυμαρικά.All Bran,Fibre 1,Bran Flakes,Muscli.
Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά,καρύδια,ψωμί, ολικής αλέσεως,αλεύρι,κέϊκ φρούτων,
Μαρούλι,κολοκύθι,σταφύλια,κονσερβοποιημένα πορτοκάλια και μανταρίνια,άσπρο ρύζι,κορν φλαουρ,απλο κέϊκ και μπισκότα,Cornflakes.
Θωμάς Β. Κραμποκούκης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος