Διατροφή & γρίπη

Διατροφή & γρίπη

Κάθε χρόνο όλος ο κόσμος ταλαιπωρείται από κάποιο ελαφρύ κρυολόγημα ή γρίπη. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αποφύγουμε ή έστω να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης μίας γρίπης. Σε αυτή την μάχη, τα σημαντικότερα όπλα μας είναι η κατάλληλη διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Ένας καλοθρεμμένος οργανισμός σημαίνει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αποτελεί και την ασπίδα μας απέναντι στην γρίπη. Άτομα που βρίσκονται σε υποθρεψία, όπως αυτά που ακολουθούν διαιτολόγια πολύ χαμηλής θερμιδικής αξίας (<1100 θερμίδες) με σκοπό το αδυνάτισμα και είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ιώσεων και γρίπης. Αυτός λοιπόν είναι ένας καλός λόγος για να επιλέξετε να ακολουθήσετε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σε συνεργασία με ειδικό διαιτολόγο, το οποίο θα σας παρέχει το επίπεδο των θερμίδων που είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της υγείας σας.
Παρομοίως, και η  παχυσαρκία έχει συσχετισθεί με αυξημένο ρυθμό εμφάνισης γρίπης και ιώσεων γιατί το ποσό του προσλαμβανόμενου λίπους φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ανοσοποιητική δραστηριότητα. Η μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους βελτιώνει την δραστηριότητα του ανοσοποιητικού όπως και το είδος των λιπαρών οξέων. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα ιχθυέλαια, τα οποία περιλαμβάνουν ω-3 λιπαρά οξέα και τα οποία βρίσκονται κυρίως στα πιο λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, ο κολιός, η πέστροφα, ο σολωμός, αλλά και από φιστίκια και σουσάμι και κάποια φυτικά έλαια, όπως το σησαμέλαιο.
Επιμέρους θρεπτικά συστατικά που παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην μάχη ενάντια στις ιώσεις είναι οι βιταμίνες C, E και β- καροτένιο. Διαιτολόγιο που περιέχει 5-6 μερίδες λαχανικών και φρούτων ημερησίως είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε αυτά. Για την κάλυψη του οργανισμού με βιταμίνη Ε, θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά κυρίως ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, όπως το σησαμέλαιο, αλλά και δημητριακά.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, του οποίου η μη επαρκής πρόσληψη έχει συσχετισθεί σημαντικά με την τακτική εμφάνιση γρίπης είναι ο ψευδάργυρος, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα που συχνά παρουσιάζουν χαμηλή ημερήσια πρόσληψη. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μπορεί να επιτευχθεί με τακτική κατανάλωση κρέατος και γαλοπούλας, αλλά και εμπλουτισμένων δημητριακών πρωινού.
Η διατροφή στην βρεφική ηλικίαΣτέλλα Βαλούρδου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Χαροκοπείου Παν.Αθηνών

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.