"5 την ημέρα"

“5 την ημέρα”

“5 την ημέρα”. Έτσι ονομάζεται η καμπάνια στις ΗΠΑ, σκοπός της οποίας είναι να πείσει τους Αμερικάνους να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε ένα μέσο όρο 5 ή και περισσότερων μερίδων την ημέρα.

Αυτός ο στόχος συμφωνεί με τη Διατροφική Πυραμίδα, που συνιστά τα παιδιά να καταναλώνουν το λιγότερο 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών καθημερινά, δηλαδή συνολικά 5 μερίδες καθημερινά.

Πολλοί γονείς δεν καταλαβαίνουν ότι το «5 την ημέρα» δε σημαίνει το παιδί τους να τρώει 5 φρούτα και 5 λαχανικά κάθε μέρα και γι’αυτό τους φαίνεται πολύ δύσκολο εώς και αδύνατο να προσπαθήσουν να το κάνουν. Τι μετράμε όμως ως ένα; Παρακάτω σας δίνονται κάποια παραδείγματα για μια μερίδα φρούτου ή λαχανικού:

– 1 φρούτο: 1 μικρή μπανάνα, 1 μικρό μήλο, 1 μέτριο ροδάκινο ή 1 μικρό πορτοκάλι. Πολλά φρούτα είναι μεγάλα, γι’αυτό ένα κομμάτι συνήθως ισούται με 1 ½ ή και 2 μερίδες.

– ½ φλιτζανιού 100% φυσικός χυμός φρούτου (ανανάς, πορτοκάλι, μήλο)

– ¼ φλιτζανιού (4 κουταλιές της σούπας) ξερά φρούτα πχ σταφίδες

– ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά (καρότα, βλήτα, ραδίκια, πράσα, σπανάκι, σπαράγγια)

– 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, τριμμένο καρότο)

Ωστόσο, θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι δε θα πρέπει να σας αγχώνουν οι μερίδες για τα παιδιά. Προσπαθήστε απλώς να μάθετε το παιδί σας να τρώει ένα φρούτο ή ένα καρότο ή λίγη ωμή σαλάτα και να ακολουθούν ένα πρόγραμμα όπως το παρακάτω:

Πρωινό: Να συμπεριλαμβάνεται 1 κομμάτι φρούτο μέσα στα δημητριακά ή μόνο του ή στυμμένο σε χυμό.

Σνακ στο σχολείο: Να συμπεριλαμβάνονται 1-2 φρούτα και λαχανικά στο τοστ του παιδιού.

Mεσημεριανό: Να συμπεριλαμβάνεται μια μικρή έστω σαλάτα ή λίγα λαχανικά με το φαγητό του παιδιού.

Επιδόρπιο: Να συμπεριλαμβάνεται 1 φρούτο.

Απογευματινό: Να συμπεριλαμβάνονται 1-2 φρούτα ολόκληρα, στυμμένα σε χυμό ή να προστίθενται κομμάτια στο γιαούρτι του παιδιού.

Δείπνο: Να συμπεριλαμβάνεται μια μικρή έστω σαλάτα ή λίγα λαχανικά με το φαγητό του παιδιού.

Αυτό το πρόγραμμα έχει περίπου 7 μερίδες και είναι πολύ εύκολο να το ακολουθήσετε. Τότε θα καταλάβετε πόσο πιο εύκολο είναι να δίνετε καθημερινά 5 μερίδες στο παιδί σας. Στην πραγματικότητα, οι 5 μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ημερήσια ποσότητα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, και ειδικά όταν τα αγόρια βρίσκονται στην εφηβεία, πιθανότατα να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώνε περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά (μέχρι και 9 την ημέρα), έτσι ώστε να μην αυξηθεί η πρόσληψη λίπους, η πρόσληψη πρωτεϊνών να είναι μέτρια και παράλληλα να παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Άρθρο της Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – Master of Science University of Glasgow Εξειδίκευση στη διαχείριση προβλημάτων βάρους παιδιών/εφήβων.

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.