Υπάρχουν κάποιες τροφές που να βοηθούν στη μέγιστη πνευματική απόδοση;

Υπάρχουν κάποιες τροφές που να βοηθούν στη μέγιστη πνευματική απόδοση;

Πλήθος ερευνών υποδεικνύει ότι τη μέγιστη σχολική απόδοση μπορούν να επηρεάσουν τρόφιμα όπως:
  • Ψάρια: προσφέρουν ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη συγκέντρωση της προσοχής. Μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Archives of Neurology” έδειξε πως η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα για έξι έτη μπορεί να επιβραδύνει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που επέρχεται φυσιολογικά με το γήρας.
  • Γιαούρτι: Πλούσιο σε βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και τη γνωσιακή πρόοδο.
  • Κόκκινο κρέας: Οι πρωτεΐνες του είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές, ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της σκέψης, καθώς βοηθούν στο να μεταβιβάζονται αποτελεσματικά τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο.
  • Συκώτι: Ελέω σιδήρου και χολίνης, βοηθά στην καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, στην ενδυνάμωση της πνευματικής απόδοσης και στην ικανότητα εκμάθησης.
  • Καρύδια: Η εμφάνισή τους –έχουν τη μορφή του εγκεφάλου- ίσως αποτελεί το ισχυρότερο αποδεικτικό των ευεργετικών τους επιδράσεων. Σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Nutrition” βρέθηκε πως δίαιτες που αποτελούνταν κατά 2% από καρύδια είχαν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν τα σημεία γήρανσης στον εγκέφαλο ποντικιών, συμπεριλαμβανομένων και της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται πληροφορίες.
  • Σταφίδες: Περιέχουν βάριο, που διεγείρει σημαντικά τη μνήμη.
  • Καρότα: Εκτός από τα μάτια, τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως τα καρότα κάνουν καλό και στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή τους περιεκτικότητα στην ένωση λουτεολίνη τα καθιστά ικανά να μειώσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και της φλεγμονής στη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου.
  • Μούρα: Σε περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, η προσθήκη διάφορων μούρων στη διατροφή σας αποτελεί την καλύτερη ιδέα. Μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” βρήκε πως η κατανάλωση χυμού από μύρτιλλα συνέβαλλε στη βελτίωση των λειτουργιών της μάθησης και της μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους εθελοντές. Μάλιστα, η ίδια ομάδα ηλικιωμένων επέδειξε μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Συνεργάτης Τροφούπολης:
Γιώργος Θ. Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
MSc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου για περισσότερες λεπτομέρειες.