Στο φαρμακείο υπάρχουν σακουλάκια αποθήκευσης για το μητρικό γάλα. Ανοίγετε ένα σακουλάκι, το βάζετε στη συντήρηση του ψυγείου και γεμίζετε το σακουλάκι χύνοντας το μητρικό γάλα σε κάθε άντληση.
Στη συντήρηση μπορείτε να αφήσετε το σακουλάκι να γεμίσει για ένα εικοσιτετράωρο. Μετά το εικοσιτετράωρο, σφραγίζετε το σακουλάκι και το τοποθετείτε στην κατάψυξη.
Την επόμενη μέρα, βάζετε το σακουλάκι στη συντήρηση που κάνετε την ίδια διαδικασία. Σε κάθε σακουλάκι γράφετε με αδιάβροχο μαρκαδόρο ημερομηνία και ώρα. Το σακουλάκι να το βάζετε στο πίσω μέρος του ψυγείου που υπάρχει περισσότερο σταθερή θερμοκρασία. Για να ταΐσετε το μωρό, βγάζετε το πρώτο σακουλάκι από την κατάψυξη και το βάζετε στη συντήρηση. Το μητρικό γάλα διατηρείται στη συντήρηση πάλι για ένα εικοσιτετράωρο. Θα βγάζετε από εκεί στο μπουκαλάκι του μωρού όσο γάλα χρειάζεται κάθε φορά. Το μητρικό γάλα δεν ζεσταίνεται. Το αφήνετε να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου ή έστω λίγο σε νερό. Ό,τι δεν πίνει το μωρό από το μπουκάλι πετάγεται και δεν το χρησιμοποιείτε για επόμενο γεύμα.
Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Master of Science, University of Glasgow