Διατροφή στο Διαβήτη κύησης

Διατροφή στο διαβήτη κύησης

Ως διαβήτης κύησης ορίζεται η υδατανθρακική δυσανεξία που αναπτύσσεται ή για πρώτη φορά ανακαλύπτεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης γίνεται με τη δοκιμασία ανοχής στην από του στόματος χορηγούμενη γλυκόζη. Η δοκιμασία ελέγχου, κατά κανόνα, πραγματοποιείται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας.

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη συνίσταται στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου καθ’όλη τη διάρκεια του 24ώρου και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ρύθμιση του σακχάρου του αίματος γίνεται με την κατάλληλη δίαιτα, τη χορήγηση ινσουλίνης και την ανάλογη ρύθμιση της δραστηριότητας της γυναίκας. Η διατροφή μιας γυναίκας με διαβήτη κύησης πρέπει να ελέγχεται οπωσδήποτε από κάποιο ειδικό διαιτολόγο. Συνήθως η δίαιτα πρέπει να περιέχει 30-35 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεϊνες και η πρόσληψη υδατανθράκων να είναι σε θερμιδική αναλογία περίπου 40% και με κατάλληλη κατανομή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάποιες γενικές συμβουλές διατροφής
•Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε κάθε γεύμα που τρώτε. Συνεπώς, μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα που τρώτε. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα μεταξύ των γευμάτων και έτσι αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις. Απλά πρέπει οι υδατάνθρακες που επιλέγετε να είναι σύνθετοι, δηλαδή μη επεξεργασμένοι όπως τα δημητριακά, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το κριθαρένιο παξιμάδι.
•Τρώτε μια σταθερή ποσότητα υδατανθράκων στο πρωινό, μεσημεριανό και βραδυνό γεύμα. Μπορείτε να φάτε μέχρι 30 γραμμάρια υδατάνθρακα για πρωινό (2 μερίδες) , έως 45 γραμμάρια (3 μερίδες) για μεσημεριανό και βραδινό και 15 γραμμάρια για τα σνακ σας. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε τις ίδιες τροφές.
•Τρώτε περισσότερα λαχανικά και γενικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Λαχανικά όπως τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, οι ντομάτες, τα καρότα έχουν πολλές φυτικές ίνες και χαμηλούς υδατάνθρακες και δεν μετράνε στους συνολικούς υδατάνθρακες έκτος και αν φάτε πάνω από 3 μερίδες
•Μην πίνετε χυμούς, αλλά προτιμάτε τα φρέσκα φρούτα.
•Οπωσδήποτε να τρώτε πρωτεϊνη με χαμηλά λιπαρά (ψητό στήθος κοτόπουλου, γαλοπούλα, ψάρι) σε κάθε γεύμα. Οι πρωτεΐνες βοηθούν με το αίσθημα της πείνας, παρέχουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο μετά το γεύμα.
•Οργανώστε τα γεύματά σας: Τρώτε 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ κάθε μέρα και προσπαθήστε να κρατάτε σταθερές τις ώρες των γευμάτων. Να μην παραλείπετε γεύματα, ούτε να μεταφέρετε τροφές από ένα γεύμα σε άλλο. Μπορείτε να τρώτε απ’όλα, αρκεί να είναι σωστά υπολογισμένα σύμφωνα με το διαιτολόγιό σας. Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλίες τροφών. Τρώτε κάθε 2-3 ώρες για να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στη γλυκόζη αίματος.
•Διαβάστε προσεκτικά τις ταμπέλες με τις διατροφικές οδηγίες κάθε τροφής και προσπαθήστε να μετράτε την ακριβή ποσότητα που καταναλώνετε (π.χ. 1 κούπα ρύζι μετρημένο και όχι «με το μάτι»).
•Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτων, 2 μερίδες λαχανικών και 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.
•Σαν πηγή πρωτεϊνης να προτιμάτε το ψάρι (3-4 φορές την εβδομάδα) και το άσπρο κρέας των πουλερικών (χωρίς δέρμα) αντί του κόκκινου κρέατος.
•Να τρώτε όσπρια 1-2 φορές/εβδομάδα.
•Να προτιμάτε ως λίπος στη μαγειρική και στη σαλάτα το ελαιόλαδο.
•Να αποφεύγετε γενικά λιπαρές τροφές και τηγανητά φαγητά, τροφές που περιέχουν ζάχαρη, το πολύ αλάτι και τα οινοπνευματώδη ποτά.
•Καλό θα είναι να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.

Συνεργάτης Τροφούπολης:
Μαρία-Χριστίνα Αλεξοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος –
Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Master of Science, University of Glasgow

Με την ευγενική χορηγία της Bayer Hellas.

Share
Pin Share

Related posts

Επικοινωνία

Τεγέας 15, Αργυρούπολη, 164 52


2109956990


info@trofoupoli.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εγγραφή στο Newsletter