Τα συστατικά του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν από τα υπόλοιπα τρόφιμα, ειδικά σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες. Συγκεκριμένα:
• Τα ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του ψαριού μπορούν να αντικατασταθούν από λιναρόσπορο και καρύδια,
• η βιταμίνη D από μανιτάρια, αυγό, συκώτι και ιχθυέλαια,
• ο φώσφορος από γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας, τρόφιμα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, όσπρια
• και η βιταμίνη B12 από θαλασσινά, συκώτι, μοσχάρι, τυρί, αυγό.
Τα θαλασσινά (πχ καλαμάρι, γαρίδες, χταπόδι, μύδια) είναι μια καλή εναλλακτική, αν είναι ανεκτά. Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, μπορεί να πάρει κάποια από τα παιδικά συμπληρώματα ω-3 λιπαρών.
Συνεργάτης Τροφούπολης:
Γιώργος Θ. Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
MSc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής
Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών